1 – YERLİ MALI BELGESİ NEDİR?
Üretilen ürünün Yerli Malı olduğunu gösteren, Kamu İhale Kanunu kapsamında mal alım ihalelerinde fiyat avantajı uygulanmasını sağlayan bir belgedir.
2- YERLİ MALI BELGESİ ALABİLME ŞARTLARI NELERDİR?
- Sanayi ürünlerinin Yerli Malı kabul edilebilmesi için;
a – Bakanlık tarafından düzenlenen Sanayi Sicil Belgesine sahip sanayi işletmeleri tarafından üretilmesi ve Sanayi Sicil Belgesindeki “Üretim Konusu” içeriğinde yer alması.
b – Tamamen Türkiye’de üretilen veya elde edilen ürünler ile üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması.
c – Ürünün yerli katkı oranının en az %51 olması.
- Gıda ve tarımsal ürünlerin yerli malı olarak kabul edilebilmesi için;
a - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenen İşletme Kayıt veya Onay Belgesine sahip işletmeciler tarafından üretilmesi.
b - Tamamen Türkiye’de üretilen/yetiştirilen veya elde edilen ürünler ile üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması.
c - Tarım ürünleri için Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili Kayıt Belgesine (Örtü altı Kayıt Sistemi ve benzeri) sahip firmalar tarafından üretilmesi. Bu şartların bulunması halinde “Yerli Malı Belgesi”, ilgili oda/borsa tarafından düzenlenir.
- Türkiye’de toplanan bitkisel ürünler, Türkiye’de doğan ve yetiştirilen canlı hayvanlar ve bunlardan elde edilen ürünler, Türkiye’de yetiştirilen ve avlanan su ürünleri yerli malı kabul edilir.
Bunların dışındaki ham tarım, hayvancılık ve su ürünleri, tamamen Türkiye’de üretilmesi veya üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması şartıyla yerli malı kabul edilir. Tarım ve hayvancılık ürünlerine ilişkin “Yerli Malı Belgesi”, ürünün elde edildiği yerin borsası tarafından, borsanın bulunmadığı yerlerde ise oda tarafından düzenlenir. Sayılan bu ürünlerin yurt içinde üretildiği müstahsil makbuzu ile tespit edilir.
- Türkiye’de çıkarılan madenler ve madencilik ürünleri ile birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda belirtilen ürünler dışında kalan veya bu kategorilerin hiçbirine girmeyen diğer ürünler;
Tamamen Türkiye’de üretilmesi veya üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması şartıyla
yerli malı kabul edilir. Madenlerin ve madencilik ürünlerinin Türkiye’de çıkarıldığı veya işlendiği, maden ruhsatı ve gerekli işletme izin belgeleriyle tespit edilir.
3 – YERLİ MALI BELGESİ BAŞVURU SÜRECİ
30.10.2024 tarihi itibari ile yürürlüğe giren Yeni Yerli Malı Belgesi Programı üzerinden başvuru ve ödemeler yapılmaktadır. (www.sanayi.org.tr)
Başvuru kılavuzuna “Yeni Yerli Malı Belgesi Programı Başvuru Kılavuzu” bu adresten ulaşabilirsiniz. İlgili sitede firmalar için ayrıca eğitim videoları da yer almaktadır.
Firma başvuruları ilgili program üzerinden firma ortaklarınca veya firmanın yetkilendirdiği kişilerce e-imza ile yapılacaktır. Firma ortakları TOBB firma üye sicil sistemi üzerinden programa otomatik olarak tanımlı olarak gelmektedir Ancak başvuru takibine özel görevlendirilen diğer personel ve kişiler için ise yetkilendirme talepleri (dilekçe için tıklayınız) Odamız Üye Hizmetleri servisine iletilecektir. Bilgi güncellemesinin sonuçlandırılmasının akabinde SBS üzerinden işlem yapmaya yetkili kişiler tarafından sisteme giriş yapılıp işlemler başlatılmaktadır.
4 – YERLİ MALI BELGESİ İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER
"Başvuru Dilekçesi"
Yerli Katkı Oranı Hesap Cetveli (YKOHC)
* “Yerli girdi doğrudan üreticiden satın alınmıyorsa (aracı/toptancıdan satın alınıyorsa)aracı/toptancının satış faturası, üreticinin aracı/toptancıya kestiği satış faturası ve üreticinin SSB’si veya aracı/toptancı o malzemeyi aldığı üretici bilgilerini içeren bir yazıyı işletmeye vermelidir. İşletme aracı/toptancının aldım dediği üreticinin SSB’sini http://lonca.gov.tr’den çıkarıp evrak ekine koymalıdır.
- Üretici firmanın SSB’sinin temin edilemediği durumlarda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının http://lonca.gov.tr web adresinden üretici firmanın SSB’sinde yer alan ürünlerinin göründüğü ekran çıktısı eklenmelidir.
- -Eğer ürün mevzuatında geçen bir zorunluluk yoksa (İlaç ve diğer sağlık ürün ve gereçlerinde olduğu gibi) sevkiyat için yapılan koli ve ambalaj satış ve pazarlama maliyeti olduğu için ürün maliyetine dahil edilemez.
- (Faturaların Malzeme listesindeki (YKOHC – Ek.3-A) sıraya göre numaralandırılması gerekir.)
* Son 6 ay SGK hizmet listesi ve tahakkuk fişi
* Sanayi Sicil Belgesi Sureti
* Bir önceki yıla ait mizan (Mali müşavir imzalı)
* İşletmeyi temsil ve ilzama yetkili kişinin (kişilerin) imza sirkülerinin aslı veya noter onaylı sureti
* Gıda İşletme Kayıt ve Onay Belgesi sureti
* "Taahhütname"
* “Mali Verileri İnceleme İzin Belgesi”
* Çiftçi kayıt sistemi belgesi veya Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kayıt belgesi sureti (Örtü altı kayıt sistemi ve benzeri)
* Müstahsil makbuzu veya fatura sureti
* Maden ruhsatı sureti
* Fiili Üretim Miktarı Belgesi (YMB hesabının yapıldığı döneme ait fiili üretim miktarı rakamı sisteme imzalı/kaşeli olarak eklenmelidir. Ayrıca bir önceki yılın işletme cetvelindeki filii üretim miktarını gösteren belge de sisteme imzalı/kaşeli olarak yüklenmelidir.)
* Üretim Akış Çizelgesi (Ürüne ait üretim aşamalarını gösteren çizelge üretici tarafından hazırlanıp imzalı/kaşeli olarak sisteme yüklenmelidir.)
* Dağıtım Anahtarı (Her Yerli Malı Belgesi için SM/SMMM/YMM tarafından hesaplamanın nasıl yapıldığına dair “SM/SMMM/YMM Ürün Maliyet Hesabı Açıklama Notu” yazılmalıdır. Eğer işletmede birden fazla ürün üretiliyorsa Açıklama Notunda mutlaka “Dağıtım Anahtarı” konusunda bilgi verilmelidir. Bu belge SM/SMMM/YMM tarafından imzalı/kaşeli olarak sisteme yüklenmelidir.)
5 – YERLİ MALI BELGESİ HİZMET ÜCRETİ
Yerli Malı Belgesi ücretlerinin tamamı program üzerinden yatırılmakta olup Odamız veznesinden ödeme kabul edilememektedir.
- TOBB Ücreti : 900,00 TL ZİRAAT BANKASI TR020001000760059943505032
- Oda Hizmet Ücreti: 3.000,00 TL AKBANK TR600004600091888000029139
- Eksper Ücreti: 3.500,00 TL