Haberler

ÖTO’DAN BİR COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ DAHA

  • 03.12.2021
  • ezgi

ÖTO’DAN BİR COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ DAHA

Ödemiş Ticaret Odası olarak Ödemiş’in  değerlerini arttırabileceğimiz coğrafi işaret ve garanti marka  başvurularını yapıyor ve süreci yakından  takip  ediyoruz. Atalarımızdan gelen yöresel lezzetlerimize sahip çıkıyoruz. Son olarak coğrafi işaret başvurusu yaptığımız Çavuşdağı Kuru Fasulyesi’nin tescil sürecini tamamladık.

Tarihsel geçmişine baktığımızda belkide 150 seneyi geçen bu ürün adını Çavuşdağı’ndan alarak babadan oğula geçerek, nesilden nesile  aktarılarak halkın geçimini sağlamaktadır. İzmir’in Kiraz ilçesinde rakımı 900’un üzerinde olan Çavuşdağı Bölgesi olarak bilinen  yayla köylerinde yetişmektedir. Lezzetini de yetiştiği bu bölgeye özgü topraktan almaktadır. Tamamen doğal şartlarda, yaylada oksijeni bol yerde yetişerek herhangi bir ilaçlama gübreleme ve sulama olmadan üretilmektedir. Çavuşdağı kuru fasulyesinin diğer fasulyelerden kendini ayıran en önemli özelliği de kabuk atmaması, suyunun daha parlak ve duru olmasıdır. Küçük taneli olmasına rağmen ,yapılan analizlerde de protein ve şeker oranının yüksek olduğu görülmüştür. Besleyici bir özelliği olmasından dolayı da insan sağlığına dokunmaması en önemli özelliklerinden birisidir.

Bölgemizde yetişen, atalarımızdan gelen ve besin değeri yüksek olan bu değerli  Çavuşdağı Kuru fasulyesi’nin Coğrafi İşaret Lansman Toplantısı Kiraz’da yapıldı. Toplantı Ödemiş Ticaret Odası Başkan’ı Sayın Rıfat ERİŞ ‘in , Kiraz İlçe Tarım ve Orman Müdür’ü Sayın Engin ÖZPINAR’ın , Kiraz Ziraat Odası Başkan’ı Sayın Gürkan OKKA’nın, Kiraz Belediyesi Başkan Vekili Sayın Erol ÇOMAK’ın, Kiraz İlçesi Muhtarlarının ve Çavuşdağı Kuru Fasulyesi üreticilerinin katılımları ile gerçekleşti.

Çavuşdağ kuru fasulyesinin protein ve şeker oranı olarak diğerlerinden çok daha üstün nitelikte olduğunu dile getiren Ödemiş Ticaret Odası Başkan’ı Rıfat ERİŞ şöyle devam etti:

"Diğer fasulyelerden farkı Ege Üniversitesi ile yapılan laboratuvar sonuçlarında tescillendi. Bu bizim dördüncü coğrafi işaretli markamız. Daha önce Çekişte zeytinyağı, Ödemiş köftesi ve Bozdağ kestane şekerine tescil aldık. Bunun yanında teneke tulum loru ve teneke tulumuna da garanti marka işaretimiz var. Tüm yöremizde 6 farklı ürünü tescillendirdiğimiz için mutluyuz. Markalaşma adına ilk adımı attık. Bundan sonraki coğrafi işaret süreci bir başlangıçtır. Üreticiler, müteşebbisler bu ürüne sahip çıkarak daha fazla üreterek satış rakamlarını arttırıp diğer fasulyelerden daha kıymetli olduğunu bilerek satışa sunmalıdır. Almış olduğumuz yeni coğrafi işaretin bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi.

ÖTO’DAN BİR COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ DAHA

Ödemiş Ticaret Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam