Haberler

Ödemiş Ticaret Odasından Bir Coğrafi İşaret Tescili Daha

  • 29.12.2020
  • ezgi

  

   Ödemiş Ticaret Odası, Ödemiş Çekişte Zeytinyağı ’nın Coğrafi İşaret tescilini aldı. Öto yaptığı çalışmalarla bölgemiz ile bütünleşmiş değerlerin Garanti Marka ve Coğrafi İşaret tescillerini alarak tüm Türkiye ‘ye tanıtmaya devam ediyor.

    Ödemiş Ticaret Odası tarafından daha önceden "garanti markası" alınan "Ödemiş Teneke Tulum Peyniri" ve "Ödemiş Tulum Lor Peyniri" ve ‘’coğrafi işaret’’ olarak Bozdağ Kestane Şekeri’ne ilave Ödemiş Çekişte Zeytinyağı ‘nında coğrafi işareti tescillenmiş oldu.

   Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş konu hakkında ; ‘‘Ödemiş Ticaret Odası olarak bölge değerlerinin tanıtımına verdiğimiz önem ile paralel çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bölgemize has ürünlerin yalnızca bu bölge ile sınırlı kalmaması tescillenerek tüm Türkiye ye açılması yönünde çalışmalarımız her zaman devam edecektir. Verdiğimiz emeğin karşılığını gerek garanti marka gerek coğrafi işaret olarak tescillenen ürünlerin belgelerine sahip olarak alıyoruz.

   Son olarak aldığımız Ödemiş Çekişte Zeytinyağı coğrafi işaret belgemiz ile bölgemize has çekişte zeytinyağı lezzetini de tescillemiş olduk.

   İzmir ilinde zeytinyağı sıkım tesislerinin yüzde 41 ı Ödemiş Kiraz ve Beydağ ilçelerinde bulunuyor. Ödemiş Çekişte Zeytinyağı, genellikle Torbalıdan Birgi Üçkonak arasındaki Bozdağların güneye bakan yamaçlarında yetişse de meraklıları için dikim yapıldığında Akdeniz ikliminde her yerde yetiştirilir. Çekişte zeytini çok geç yetişir ortalama aralık ayının 20 sinden sonra hasat edilir. En çok kırma olarak yediğimiz limonla yenilen çekişte zeytini kenarları sivri, iri, yeşil ve etli türdendir. Özellikle Bozdağların güneye bakan kısımlarda tarla tarımına elverişli olmayan alanlarda genellikle yaşça büyük ağaçlarda yetişir. Eğimli arazi olduğundan doğal olarak yağmur suyundan beslenir. Çok ihtiyaç olmadığında ilaçlamaya ve tarım arazisi olmadığından rüzgârla etkisini gösteren ilaçlamaya maruz kalmadığından doğal üründür. Böyle özel bir tür olan çekişte zeytini bu şartları taşıdığı için zeytinyağı yapımına çok uygundur.

   Ödemiş Çekişte Zeytinyağının hasatından sonra çok bekletilmeden en geç 3 gün içinde sıkım işlemine alınmalıdır. Ödemiş Çekişte Zeytinyağı yeşilden sarıya dönen açık bir renge sahiptir. Tadı ise zeytin aromasının yüksek, acılık ve yakıcılığın daha az hissedildiği ipeğimsi bir tattır. Ayırt edici özelliklerinin başında tadı ve rengi gelir. Ödemiş Ticaret Odası olarak bölgemizin geleneksel ürünlerinin korunmasında ve tanıtımında ki sorumluluğumuzun farkında olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.

     Türkiye 'de alınmış 619 coğrafi işaret bulunmakta. Ödemiş Ticaret Odası'nın Ödemiş Teneke Tulumu ve Ödemiş Tulum Loru Garanti Markalarından sonra Bozdağ Kestane Şekeri coğrafi işareti var. Son olarak yaklaşık 3 senenin sonunda elde ettiği çekişte zeytinyağının coğrafi işaretinin mutluluğunu yaşıyoruz. Gerçekten harika bir lezzet olan çekişte zeytinyağının duyurulmasında yurt genelinde tanınmasında önemli bir adım da atılmış oldu. 619 adet ülkemizde alınan coğrafi işaretten 260 sı TOBB birliğine bağlı odalar ve borsalar tarafından alınmıştır. Ödemiş Çekişte Zeytinyağı Coğrafi İşareti sürecinde katkılarından dolayı Pirgion firması sahibi Kerem Çakıroğlu’na, S.S. Demircili Köyü Kalkınma Kooperatif Başkanı Hüseyin Coşkun’a, TARİŞ Ödemiş Zeytinyağı Kooperatifi Müdürü Süleyman Temel’e, S.S. Üçkonak Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mevlüt Topuz’a ve oda personellerimize teşekkür ederiz. Hayırlı uğurlu olsun. Birkaç aya kadar sırada bekleyen ürünler de geliyor.’’ açıklamalarında bulundu.

 

 

Ödemiş Ticaret Odasından Bir Coğrafi İşaret Tescili Daha

Ödemiş Ticaret Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam