Haberler

TİCARETTE COVİD-19 ETKİSİ

  • 10.07.2020
  • ezgi

 

TİCARETTE COVİD-19 ETKİSİ

Ekonomideki son gelişmeleri konuşmak covıd 19 un tüm dünyayı sardığı bugünlerde yeni ticaret alışkanlıklarını konuşmaktan geçiyor. Ekonomi için önemli olan soru şu, Covid19 etkisini ne kadar sürdürecek. Çünkü bu süreç ne kadar uzarsa dünya da ticaret alışkınlıkları değişecek gibi görülüyor. Özellikle daha az insanla ama daha çok teknoloji ile ticaret daha da yaygınlaşacak. Gıdanın tarımın ve hayvancılığın önemi daha çok ortaya çıkacak. Lüks tüketim kendini izole etme ve koruma ile bağdaştırılacak. Bunlar ilk akla gelen değişiklikler olarak sayılabilir.

Bazı konularda da şirketleri ve kurumları covid-19 salgını özellikle altyapı yatırımlarını ve teknolojiyi güçlü kullanmaları konusunda yatırım yapma gereğini gözler önüne serdi. İnternetten satışın ya da sosyal medyanın önemi iyice arttı. Teknolojik olarak internet satışı yapan firmalar, satışlarını bu sayede daha da arttırdı. Bildiğiniz üzere birçok tekstil konfeksiyon firması salgın nedeniyle dükkanlarını kapatırken, internet sitesi olan e-ticaret yapan firmalar özellikle evde insanların izole olduğu zamanlarda çokta yapılacak bir faaliyet olmadığından , satışlarını iyice arttırdı.

Biraz da Ödemiş’te salgının etkilerinden bahsetmek gerekirse , özellikle tarım ve hayvancılığın en çok olduğu ilçelerden birisi olduğumuz için bu salgının bizi çokta etkileyeceğini düşünmüyorum. Elbette konfeksiyon, tekstil, inşaat gibi sektörler olumsuz etkilense de , özellikle tarım ve hayvancılık ürünlerinin bu dönemde istenilen seviyelerde olması ve ithalat baskısının olmaması nedeniyle iyi bir sezon geçireceğimizi düşünüyorum. Tarımdaki iyi sezonun etkilerini de salgın sonrasında inşaat, konfeksiyon gibi sektörlere de olumlu yansıyacağını söyleyebiliriz.

Bu süreçte özellikle izole olmanın ve daha az kişi le görüşmek gerektiğinin unutulmaması gerekiyor.  Hayvancılık her gün uğraşılması gereken bir sektör olduğundan ve özellikle Ödemiş’te çok yaygın bir şekilde yapıldığından insanlar istese de evde kalamıyorlar. Ancak kendilerini korumak için gerekli tedbirleri herkesin alması gerektiğini bir defa daha hatırlatmak isterim.

TİCARETTE COVİD-19 ETKİSİ

Ödemiş Ticaret Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam