Haberler

COVİD-19 SÜRECİNDE ÖTO DEĞERLENDİRMESİ

  • 17.06.2020
  • ezgi

 

COVİD-19 SÜRECİNDE ÖTO

    Ödemiş Ticaret Odası 17 Haziran Çarşamba ÖTO Toplantı Salonun da Ödemiş ‘teki yerel basın mensupları ile bir araya geldi. Ödemiş Ticaret Odası Yönetim Kurulu Rıfat Eriş, Meclis Başkanı İbrahim Sürav, Yönetim Kurulu Üyesi H. Selçuk Bütün ve Sadık Güllü katılımıyla toplantı gerçekleşti.

Pandemiye dönüşen COVID-19 salgını, karşı karşıya kaldığımız küresel bir sağlık krizidir.  Dünyanın neredeyse %90 civarında bir kesiminde bir şekilde sosyal izolasyon uyguladığı bu zor süreçte Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş birebir telefon görüşmeleri ile üyelerinin yanında olarak sorunlarına çözüm üretmeyi amaçlamıştır.

   Ödemiş Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Eriş ‘in Covid-19 aramaları sonucunda oluşturulan raporlama sayesinde üyelerin yaşadığı sorunlar, çözemediği problemler, sürecin etkileri değerlendirilmiştir. Üyelerin talepleri doğrultusunda hareket edilerek sonuç odaklı çalışmalar yapılmıştır. Görüşmeler sonucunda ilgili merciler ile temaslarda bulunularak çözümler üretilmiştir.

  8 Meslek Komitesine ait aktif vergi kaydı bulunan üyeler aranarak görüşmeler neticesinde bu raporlama gerçekleşmiştir. Meslek Komitelerinin her biri kendi içinde analiz edilerek genel bir raporlama oluşturulmuş ve bu raporlama kitapçık olarak ilgili resmi kurumlara iletilmek üzere basılmıştır.

  Rapor içindeki genel değerlendirme başlıklarını incelediğimizde;

v  ÖTO Başkanı Rıfat Eriş Covid-19 süreci boyunca 1371 üye araması gerçekleştirmiştir. Aranan üyelerin 1020 si ile görüşme sağlanabilmiştir.

v  Görüşme notları düzenlendiğinde ortaya çıkan sonuç aşağıdaki şekildedir;                         

·         481 üyenin Covid-19 süreç etkilerinden kaynaklı herhangi bir sorun yaşamadığı anlaşılmaktadır.

·         105 üye işlerinde azalma olduğunu belirtmiştir.

·         20 üye işlerinin durma noktasına gelecek kadar çok etkilendiğini belirtmiştir.

·         553 üye Sokağa çıkma yasağı muafiyetinde yararlanmıştır. Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş, sokağa çıkma yasağı muafiyeti hakkında T.C. Ödemiş Kaymakamlığı, Ödemiş İlçe Emniyet Müdürlüğü, Ödemiş İlçe Jandarma Komutanlığı ve Ödemiş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile özel görüşmelerde bulunmuştur. Görüşmelerin sonucunda ilgili üyelerinin sokağa çıkma yasağından muaf olması sağlanmış, üretim devam etmiştir.

·         199 üyemiz devlet destekleri ve krediler konusunda bilgilendirilmiştir. 175 üyemiz Nefes Kredisinden faydalandığını bildirmiştir. Ayrıca kısa çalışma ödeneğinden yararlanan üyelerimizde vardır.

v  Görüşmeler neticesinde üyelerimiz tarafından ilgili mercilere iletilmesi için 34 resmi yazı yazılmıştır.

 

 

  Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş yapılan çalışma hakkında;

‘‘ Odamız aktif üyeleri bizzat tarafımca arayarak covid-19 sürecinde destek olmak istedim. 1371 üye araması gerçekleştirdim ve bunların 1020 ‘ine ulaşılabildim. Üyelerimiz ile görüşmelerimizi notlar alarak raporladık. Kimilerinin banka sorunları, kimilerinin sektörleri hakkında sorunlarını çözmek amacıyla faaliyetlerde bulunduk. Bu zor süreçte devlet kurumlarımız ile iş birliği içerisinde çalışmalar yürüttük. Odamız üyelerinin sokağa çıkma yasağı konusunda muafiyet alarak üretimlerine devam etmelerini sağlamak gerçekleştirdiğimiz çalışmalardan biridir.

Sektör bazlı üyelerimizin sorunlarını ele aldığımızda şu maddeler gözümüze çarpmakta;

o   İnşaat sektörü pandemi süresi öncesinde uzun süren durgunluk pozisyonundaydı. Pandemi öncesi sektör canlanma belirtileri gösterirken yaşananlar ile sektör tamamen yavaşladı. Ancak görüşmelerde genel düşünce özellikle kredi faizlerinin düşmesiyle sektörün tekrar hızlanacağı yönündeydi. Ödemiş’teki inşaat firmalarının en temel sorunlarından birisi, inşaat ustalarının resmi kayıtlarının olmaması nedeniyle işçilikleri kayıt altına alamaması ve maliyetlerini tam göstermemesidir. Temel sorun ise devletten kdv alacaklarını alamamasıdır.

o   Sanayici üyelerimize gelince tarımın ve hayvancılığın yoğun olduğu Küçük Menderes havzasında genelde sanayici kesim tarım makinası imalatı yapıyor. Küçük bir kısım da tarım makinası imalatçılarına yedek parça imalatı yapıyor. Pandemi süresince tarım makinası ve servis hizmeti veren tüm firmaların sokağa çıkma yasağından muaf olması konusundaki çalışmalara destek olduk. Çalışmalarına devam ettiler. Bu sayede başka illerde olan rakiplerinden müşteri alabildiklerini de ilettiler.

o   Gıda sektöründeki üyelerimizin ve süt üreticilerimizin sektörüne bakınca bu dönemden en az etkilenen üye grubumuz olduğu anlaşılıyor, hatta bazı üyelerimizin işlerinde artış olduğu görülmektedir.

o   Tarım üreticileri sektöründe pandemi sürecinde tüm üyeler sokağa çıkma yasağından muaf tutuldu. Bu sayede tarımsal üretimde hiçbir aksama yaşanmaması sağlandı.

o   Tekstil, konfeksiyon ve ayakkabı sektöründeki firma sahiplerimiz yapılan düzenlemeler ile ya çalışma saatlerini kısıtlamak ya da geçici süreli iş yerlerini kapatmak zorunda kalmışlardır. Özellikle düğün sezonuna denk gelmesi nedeniyle işlerini olumsuz etkilendiğini görüyoruz.

o   Finans sektörü bankacılar ve sigortacı üyelerimiz hizmetlerine devam ettiklerini ve bu dönemden çok etkilenmediği görüşmelerimiz sonucunda ortaya çıkmakta.

o   Taşımacılık yapanlar ve seyahat acentaları belki de bu süreci en fazla hasarla geçirenlerdir. İşlerinde durma noktasına gelecek dönemler geçirdiklerini belirttiler.

o   Tüp-gaz, su satışı geçiren üyelerimiz süreçte hizmet vermeye devam ettiler. Akaryakıt istasyonları da gerçekleştirdiğimiz görüşmeler sonucunda çalışmaya devam ederek hizmet vermeyi sürdürmüşlerdir.

o   Süs bitkileri sektörünün alıcı pozisyonunda bulunan belediye v.b. kurumlar olduğu için bu süreçteki alımlarda ciddi düşüş yaşanmıştır, sektör olumsuz etkilenmiştir. Fidancılık sektöründe faaliyet gösteren üyeler ise sezonlarında olmadıkları için şanslı olduklarını belirttiler. Yeni sezona hazırlandıkları için çok olumsuz etkilenmediklerini söylediler. Bu sektörümüzün de bu dönemde muafiyet kapsamına alınarak çalışmalarına devam etmeleri konusunda çalışmalarda yer aldık.

Görüşme notlarımdan da görüldüğü üzere her sektörün sorunu farklı. Bizde üyelerimizin ihtiyaçlarına yönelik hareket etmeye çalıştık. Üyelerden gelen özel sorunları da resmi yazılar ile ilgili kurumlara ilettik. Bu yönde de şuana kadar 34 resmi yazı ilettik ve gelen cevapları takip ederek üyelerimize bildirdik.

  Her koşulda üyelerimizin istekleri önceliğimiz oldu. Onların sorunlarını giderme ilk hedefimizde. Umuyorum ki bu zor zamanları gerekli önlemleri koruyarak normalleşme süreci ile başarılı bir şekilde atlatalım. Kendi tedbirlerimizi kendimiz oluşturalım. Hijyenimize dikkat edelim. Azalışa geçen vaka sayılarının bitmesi için kendi üzerimize düşen sorumluluğu unutmayalım.’’ Dedi.

 

ÖDEMİŞ TİCARET ODASI FAALİYETLERİ

Ödemiş Ticaret Odası yalnızca Covid-19 sürecinin değerlendirmesini yapmakla kalmadı öncesi dönemi de kapsayan faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Covid-19 süreci başlayana kadar yapılan faaliyetlerine sürecin başlamasıyla ara vermeden sadece sunduğu hizmeti revize ederek devam etti.

Aşağıda sıralandığı şekli ile Ödemiş Ticaret Odası Covid- 19 süreci öncesinde başlayarak süreç boyu gerçekleştirdikleri sunulmuştur;

·         Ödemiş Tulum ve Ödemiş Tulum Lor Peyniri Garanti Markası Tescili alındı.

·         Ödemiş Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu’nun öncülüğünde Ödemiş Halk Eğitim merkezi ve Torbalı İş-kur ortaklığıyla; kadınlara meslek edindirmek amacıyla ‘‘Süt Ve Süt Ürünleri Peynir Ustası Yetiştirme” kursu açıldı.

·         Ödemiş Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu’nun öncülüğünde Ödemiş Halk Eğitim merkezi ortaklığıyla; kadınlara meslek edindirmek amacıyla ‘‘Özbakım Yaşlı Hizmetleri Bakım” kursu açıldı.

·         "Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sektörü Dış Ticaret Kapasitesinin Arttırılması URGE Projesi" kapsamında; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Gürcistan ve Özbekistan’dan gelen Alım Heyeti ile projede yer alan firmalar arasında B2B görüşmeleri gerçekleşti.

·         Covid-19 sürecin ÖTO faaliyetlerine ve toplantılarına ara vermeden günümüz teknolojisine ayak uydurarak devam etti. Yönetim kurulu toplantıları ve meslek komitesi toplantıları video konferans ile yapıldı.

·         TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu öncülüğünde İzmir Oda ve Borsa Başkanları toplantıları gerçekleşti. Bölge sorunları Öto Başkanı Rıfat Eriş tarafından dile getirildi.

·         Ödemiş Ticaret Odası Covid-19 virüsü tedbirleri kapsamında ‘Evde kal’ çağrısına uyan ihtiyaç sahibi ailelere, TOBB işbirliği ile her sene Ramazan ayında yapılan gıda yardımlarına TOBB desteğine ek olarak Oda kaynaklarından da katkı sağlayarak hazırladı. Toplamda ÖTO desteğiyle 1500 aile ramazan yardımlarından faydalanmıştır.

·         ActionCOACH İzmir Partneri Evrim Selvi’ nin sunumu ile ÖTO üyelerine ‘‘Krizden Kar ‘a Çıkış İçin Hemen Atmanız Gereken 11 Adım’’ konulu seminer düzenledi.

·         Ödemiş Ticaret Odası Başkan’ı Rıfat Eriş, Ticaret Bakanı Sayın Ruhsat Pekcan ve TOBB Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu öncülüğünde düzenlenen, 365 Oda ve Borsa Başkanları ile 61 sektör Meclis Başkanlarının bulunduğu istişare toplantısına katıldı.

 

 

·         Ödemiş Ticaret Odası’nın “ Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sektörü Dış Ticaret Kapasitesinin Arttırılması URGE Projesi” kapsamında Ege Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme Bölümü Lojistik Anabilim Dalı hocalarından Dr. Öğr. Üyesi Erhan Zalluhoğlu ile proje yöneticisi Murat Esmeray tarafından "Tedarik Zinciri Yönetimine Genel Bir Bakış" ve "Kriz Dönemlerinde Tedarik Zinciri Yönetimi" eğitimi verildi. Online olarak gerçekleştirilen eğitim kapsamında tedarik zinciri yönetiminin temel unsurlarının üzerinde durularak, içinde bulunduğumuz pandemi sürecinin tedarik zinciri yapılarına etkileri ve gelecekte sektörel ve küresel açıdan nasıl bir tedarik zinciri yapısının geçerli olacağı tartışıldı.

·         Ödemiş Ticaret Odası Başkan’ı Rıfat Eriş, TOBB Başkan’ı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Avrupa Birliği Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger’in katılımıyla düzenlenen “Covid-19 Sonrası Türkiye- AB İktisadi İlişkileri” konulu webiner toplantısına katıldı.

·         Ödemiş̧ Ticaret Odası Başkan’ı Rıfat Eriş̧, TOBB Başkan ‘ı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu öncülüğünde, T.C Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli ve Oda-Borsa Başkanlarının bir araya geldiği toplantıya video konferans ile katıldı.

·         Ödemiş Ticaret Odası ve Halk Eğitim Merkezi ortaklığı ile ‘Öz bakım Yaşlı Hizmetleri Bakım Kursu’ düzenlendi.

·         Ödemiş Ticaret Odası’nın öncülüğünde, Ödemiş Geleneksel Sanatlar Derneği, İzmir Kalkınma Ajansı(IZKA) ve İzmir Turist Rehberler Odası’nın (İZRO) geçekleştirdiği Ödemiş ve çevresinin kültürel tarihi hakkında bilgilendirme eğitim programı 25 profesyonel rehberin katılım ile ÖTO konferans salonunda gerçekleştirildi. Bu eğitim programı ile rehberlere Ödemiş ve çevresi tanıtılarak, bu bölgeye yapılacak olan gezilerin ve turların artışı hedeflenmektedir.

·         Ödemiş Ticaret Odası’nın “ Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sektörü Dış Ticaret Kapasitesinin Arttırılması URGE Projesi katılımcı firmalarına Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Araş. Gör. Nicole Esmeray tarafından “COVID-19 Yönetimi ve Korunma Yolları” eğitimi verildi. Eğitim kapsamında pandemi sürecinin sağlık boyutunun ve pandemi ortamında yapılması gerekenlerin yanı sıra fidanlık, ofis, yemekhane vb. çalışma ortamlarında salgından korunmaya yönelik dikkat edilmesi gereken detaylar üzerinde duruldu.

COVİD-19 SÜRECİNDE ÖTO DEĞERLENDİRMESİ

Ödemiş Ticaret Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam