Haberler

COVİD-19 un ÖDEMİŞ TİCARETİNE ETKİSİ KONUŞULDU

  • 21.04.2020
  • ezgi

 COVİD-19 un ÖDEMİŞ TİCARETİNE ETKİSİ KONUŞULDU

Ödemiş Ticaret Odası Başkan’ı Rıfat Eriş Tv9 İzmir Kanalının canlı yayın konuğuydu. Covid-19 virüsünün Ödemiş Ekonomisine etkilerinin konuşulduğu programda Ödemiş Ticaret Odası Başkan’ı Rıfat Eriş sorulan soruları yanıtladı.

Üyelerine bu süreçte alabileceği önlemleri şu şekilde ifade eden Rıfat Eriş;

“Üyelerimizin ekonomik kayıpların olduğu bu süreçte, biraz daha kendi içlerinde gelecek konusunda planlamalar yapmaları gerekiyor. Şu an önümüzü göremediğimiz için ve bu sürecin ne kadar daha devam edeceğini bilemediğimiz için firmaların kendi sektörleri için gerekli önlemleri almaları gerekiyor. Eğitim konusunda da üyelemize uzaktan destek vererek bu süreçte atılması gereken adımları ve bu durumdan nasıl en az etkilenebilirim konusunda online seminerlerimiz oluyor. Yine üyelerimizin talepleri doğrultusunda da bu eğitimler devam edecek.” Dedi.

E-Ticaret konusunda sorulan sorulara ise

“E- ticaret günümüz teknolojisinde önemli bir yerdedir. Firmaların mutlaka E-ticaret sitelerini de aktif kullanabiliyor olmaları gerekiyor.Gelecek nesile baktığımızda alışverişlerini internet üzerinden devam ettirmek onlar için daha pratik ve önemli olacak. Bu nedenle gıdadan, tekstile, turizme her sektörün e-ticarette olması gerekiyor. Bu salgın sürecinde gıda sektöründe pazarcılara kısıtlama getirildi. Süt ürünleri sektöründe önemli bir noktada olan Ödemiş, E-ticarete daha çok yönelmiş olsaydı, ürünlerini internet üzerinden de aktif olarak satabilecekti. E- ticaret sürecinde firmaların sabırlı olmaları ve bu konuda ilgilenen personellerinin olması gerekiyor ve gerekli reklam yatırımın yapılıp , müşteriye zamanında hizmetin verilmesi gerekiyor. Elektronik ortamda yapılan ticaret peşin yapılan bir ticaret olduğu için de, baktığınızda satıcı firmayı ödeme konusunda garanti altına alıyor.”Dedi.

Devlet destekleri ve krediler hakkında da şunları dile getiren Rıfat Eriş;

“Esnaf ve Kefalet Odası Üyeleri internet üzerinden bankaya başvuru yapabiliyor. Ancak Ticaret Odası Üyelerinin bizzat kendi evraklarıyla banka şubesine giderek başvuru yapması gerekiyor. Bu konuyla ilgili üyelerimizi ilgili yerlere yönlendiriyoruz ve faydalanabilmeleri için destek olmaya çalışıyoruz. Banka Müdürlerimiz de bu konuda bizim taleplerimize öncelik vermeye çalışıyorlar. Üyelerimizi yakın zamanda çıkacak olan Nefes Kredisi konusunda da bilgilendiriyoruz. İleride finansal sorun yaşayabileceğini düşünen üyelerimiz nefes kredisine başvurabileceklerini iletiyor.” Dedi.

Bu süreçte tarım ve hayvancılık sektörü için şunları söyleyen Rıfat Eriş;

“Tarımsal planlama önemli.Bu süreçtede üretimin ve ekimin devam etmesi gerekmektedir. Tescillenmiş kaliteli ürünler her zaman hem fiyat karşılığını bulacak hem de alıcısına ulaşacaktır.Devlet kanalında da yapılan desteklemeler ile daha da iyi olacağını düşünmekteyim.Bu süreçte üreticiden tüketiciye gelinceye kadar arada olan fahiş fiyat uygulamasının kontrol altına alınması gerekmektedir ve üreticinin de bir sonraki sezon, ürün ekimini zorlamayacak kazancını da elde etmesini sağlamak gerekiyor.”Dedi.

Virüs sonrası ekonomiyle ilgili görüşlerini de şu şekilde dile getiren Rıfat Eriş;

“Virüs sonrasında normal hayata döndüğümüzde, ekonomik olarak bizlere etkileri olacağı kesin.Salgın geçtikten sonra yaraları sarması uzun sürecek gibi görünüyor. Turizimde, özellikle seyahatlerin daha kontrollü ve tedirginlik içinde olacağını düşünüyorum. Turizmin azalması diğer sektörleri de dolaylı olarak etkileyecetir. Ödemiş’te bu süreçten etkilenme durumu bu salgının ne zaman biteceği ile ilgili birazda. Turizimden biz de etkileneceğiz tabikide. Ayrıca tekstil sektörü de düğün sezonundan kaynaklı olarak etkilenecektir. Tarım ve hayvancılık bölgesi olarak ise çalışmaya devam ettiğimiz sürece de bu sektörün en az hasarla çıkacağını düşünüyorum.” Dedi

Son olarak Rıfat Eriş ; sosyal izolasyonun önemli olduğunu vurgulayarak, kendimizin ve sevdiklerimizin sağlığı için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söylerken, şu an çalışmak zorunda olan kişileri de düşünerek mümkün olduğunca evde kalmamız gerektiğini dile getirdi.

 COVİD-19 un ÖDEMİŞ TİCARETİNE ETKİSİ KONUŞULDU

Ödemiş Ticaret Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam