Haberler

PATATESTE İTHALAT BASKISI OLMAMALI

  • 20.03.2020
  • ezgi

 

PATATESTE İTHALAT BASKISI OLMAMALI

Ödemiş Ticaret Odası Başkan’ı Rıfat Eriş, Demirören Haber Ajansından gelen yetkililerle görüştü. Basında ve kamuoyunda asılsız ve yanlış haberlerin yapılmaması için gelen yetkilileri bilgilendirdi.


Türkiye’de patates ithalatının neden yapılmaması gerektiğini, patates üretiminin azalmasının nedenlerini ve piyasadaki arz talep dengelerini anlatan Rıfat Eriş,


Tamam “ Patateste ithalat yapıldığı dönemlerde, tarlada ürünü olan üreticiler kendi patateslerini piyasanın altında bir fiyata satmak zorunda kalıyor. Patates üretimi zaten maliyetli olduğundan bu sefer üretici maliyetin altındaki satışlarla karşılaştığında bir sonraki sene için üretim yapamaz hale geliyor. Patates üretimi ilkime göre farklı zamanlarda farklı bölgelerde yapılıyor. Patates ithal edildiğinde hangi bölgede patates hasadı yapılıyorsa o bölgede fiyatlarda aşırı düşmeye neden oluyor. Bir sondaki hasat yapılacak olan yerde bir önceki hasadın fiyatının kötü olması nedeniyle ekim alanlarında daralma yaşanıyor. Bu kısır döngü içerisinde patateste üretim alanlarının azalmasına bağlı olarak maalesef dışa bağımlılık meydana geliyor. Oysaki ithalat hiçbir zaman yapılmazsa 6 ay gibi kısa bir sürede patates üretimi arz talep dengesini dengeler seviyeye gelir. Belki bir iki ay patates fiyatı yüksek olabilir ama o da çiftçimizin kazanması gereken hasılattır. Bir sonraki hasat zamanında fazla ekime neden olacağı için de bir sonraki dönemde de üretici ucuza patatesi satmak zorunda kalır. Böylelikle biz de hiçbir zaman ithalata bağlı bir ülke olmayız.” Dedi.

PATATESTE İTHALAT BASKISI OLMAMALI

Ödemiş Ticaret Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam