Haberler

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÖTO'DAN BAKANLIĞA ZİYARET

  • 10.01.2020
  • ezgi

 ÖTO SÜS BİTKİLERİ VE FİDANCILIK SEKTÖRÜ İÇİN TARIM BAKANLIĞINDA


Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş , Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet Hadi Tunç ile bir araya geldi.
“Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sektörü Dış Ticaret Kapasitesinin Arttırılması URGE Projesi” kapsamında yapılan faaliyetlerle ilgili görüşüldü ve sektörün sorunları hakkında konuşuldu.
Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş görüşmeyle ilgili detayları şu şekilde iletti, “ Başarılıyla devam eden Urge projesinin raporunu bakanlığa sunduk. Yaptığımız faaliyetleri ve ilerleyen aylarda yapacak olduğumuz faaliyetleri anlattık. Bu konularla ilgili de gereken desteği görecek olmaktan mutlu olduk. Süs bitkileri sektöründe karşılaştığımız bazı sıkıntılar vardı, bunları da Sayın Bakan Yardımcımıza aktardık.”

 

SÜS BİTKİLERİ SEKTÖRÜNDEKİ 3 TEMEL SORUN ANLATILDI


Süs bitkisi üretimi bandrolsüz üretim olduğu için %18 lik kdv oranı sektörde kayıt dışılığa neden oluyor. Bu noktada ülkemiz için vergi kaybı oluşuyor. Kdv oranının en az %8 olmasıyla sektördeki kayıt dışı satışların önüne geçilerek doğru analiz edilmesine de imkan sağlayacaktır. Hukuki uyuşmazlıklar da ortadan kalkacaktır.Süs bitkileri ve fidancılık sektörü, bakanlıkta tohumculuk sektörünün altında değerlendirilmektedir.

Süs bitkileri ve fidancılık için bakanlıkta ayrı bir sektör birimi oluşturulursa kendi sorunlarının çözülebilmesi hızlanacak ve kendine özgü yönetmeliği olacaktır. Böylelikle sektörle ilgili konular daha hızlı ilerleyecek.

Son zamanlarda Sektör yurtiçinde daralmaya gitmekte, bu nedenle ihracata yönelmek gerekmektedir. Süs bitkilerinde ihracatın tarımsal destekleme kapsamına alınması konusunu da görüştük.”

 

BAKANLIKTAN DESTEK SÖZÜ


Bakan yardımcısı Sayın Mehmet Hadi Tunç Süs bitkileri ve Fidancılık sektörüne hakim olduğunu ve bu iletilen sorunları çok iyi bildiğini söylerken görüşlerini şu şekilde dile getirdi; Bu üç problemin öncelikli olarak çözüme ulaştırıldığında, sektör adına hem daralmanın önüne geçilebileceğini hem de yeni bir vizyon kazandırılması adına önemli bir adım olacağını düşünmekteyim. Bu konuda gereklı çalışmaları bakanlık olarak yapacağız.” Dedi.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÖTO'DAN BAKANLIĞA ZİYARET

Ödemiş Ticaret Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam