Haberler

ÖTO OLARAK ÇAVUŞDAĞI KURU FASULYESİNİN DESTEKÇİSİYİZ

  • 10.10.2019
  • ezgi

 

Coğrafi İşaret başvurusu yapılan Çavuşdağı Kuru Fasulyesinin  başvuru sürecini ÖTO olarak yakından takip ettiklerini ileten Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş, Çavuşdağı Kuru Fasulyesi için şunları dedi;

 

“Tarihsel geçmişine baktığımızda belkide 150 seneyi geçen bu ürün adını Çavuşdağı’ndan alarak babadan oğula geçerek, nesilden nesile  aktarılarak halkın geçimini sağlamaktadır. Ata tohumları ile üretilen bu ürün, İzmir’in Kiraz ilçesinde rakımı 900’un üzerinde olan Çavuşdağı Bölgesi olarak bilinen  yayla köylerinde yetişmektedir. Lezzetini de yetiştiği bu bölgeye özgü topraktan almaktadır. Doğal şartlarda, yaylada oksijeni bol yerde yetişerek herhangi bir ilaçlama gübreleme ve sulama olmadan üretilmektedir. Tamamen yağmur suyuyla beslenerek yetişen bu ürünün verim rekoltesi de buna bağlı olarak değişkenlik gösterebılmektedır.  Çavuşdağı kuru fasulyesinin diğer fasulyelerden kendini ayıran en önemli özelliği de kabuk atmaması, suyunun daha parlak ve duru olmasıdır.  Diğer fasulyelere göre de daha küçük tanelidir ama daha lezzetlidir. Çavuşdağı Kuru fasulyesinin coğrafi işaret sürecinde yapılan analizlere baktığımızda, özellikle şeker oranının yüksek olduğunu gördük aynı zamanda protein oranı da yüksek bir besindir. Ürünümüzün çok fazla besleyiciliği olduğundan önem arz ettiğini gözlemledik. Besleyici bir özelliği olmasından dolayı da insan sağlığına dokunmaması en önemli özelliklerinden birisidir. Biz bu noktada bu özel ürünün ticari anlamda hak ettiği değeri bulması açısından daha çok tanıtılması gerektiğini düşünüyoruz. ”

 

İğdeli Kooperatif Başkanı Süleyman Top , İğdeli Kooperatif Başkan Yardımcısı Ali Eroğlu ve  Üretici Şakir İlgan ile de bir araya gelen Sayın Rıfat Eriş , Çavuşdağı Kuru Fasulyesinin hakettiği değeri bulması için üzerlerine düşen görevi yapacaklarını ve gereken desteği vereceklerini  iletti.

ÖTO OLARAK ÇAVUŞDAĞI KURU FASULYESİNİN  DESTEKÇİSİYİZ

Ödemiş Ticaret Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam