• 12.09.2019

HAYVANCILIĞA ACİL CANSUYU GEREKİYOR

Son bir senede yem, gübre, mazot, işçilik, elektrik maliyetlerinin neredeyse ikiye katlandığını düşünürsek hayvancılığın ciddi mali sıkıntılar içerisinde olduğunu anlamak zor değil. Hayvancılık aynı zamanda gecesi gündüzü olmayan, insanın tüm zamanını alan, emek yoğun çalışılan bir meslektir. İşte bu noktada artan maliyetler de göz önüne alınarak özellikle hayvancının Ziraat Bankası'ndan kullandığı sübvansiyonlu kredinin hacminin arttırılması gerekiyor.
     Kredi veriliyorsa banka ödeme riskini önemseyecektir. Konuya bu noktadan bakıldığında yine son 5 yılda süt fiyatı baz alındığında iki katına yakın fiyat artışı göze çarpıyor. Bu noktada da yine elde edilen ciro çiftçi açısından iki katı olduğu için sübvansiyonlu kredinin hacminin güncellenmesinde geç kalındığını söyleyebiliriz.
   Mevcut hayvancılığın içinde bulunduğu durum, maliyetlerin yükselmesi göz önüne alınarak önemli bir üretim kaynağı olan süt hayvancılığının devam etmesi için bir an evvel  çiftçinin kaliteli kaynağa erişimi sağlanmalıdır. Aksi takdirde çiftçi borç yükünün altında her geçen gün eriyecek ve hem et hem süt üretiminde tamamen ithalata mahkum bir ülke haline geleceğiz.

Ödemiş Ticaret Odası

Yönetim Kurulu Başkanı