Haberler

TGK - ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ (ÖZEL HÜKÜM UYGULAMA TALİMATI)

  • 07.06.2018
  • odemis

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nden aldığımız 23/05/2018 tarih ve 91660674-010.05-E.1525921 sayılı yazıya atfen;

 

TGK-Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği'nin (R.G;17/09/2017-30183) 6. maddesinde yer alan "Yurt içinde üretilen zeytinyağının klimatolojik ve agronomik koşullarına göre sterol kompozisyonu ile ultraviyole ışığında özgül soğurma kriterlerinde oluşabilecek değişiklikler Zeytinyağı Komisyonu tarafından belirlenir. Özel Hükümler ithalatta uygulanmaz." hükmü ve Ek-1'inin 4 no'lu dip notunda yer alan "yurt içinde üretilen zeytinyağının klimatolojik ve agronomik koşullara göre özelliklerinde oluşabilecek değişiklikler, zeytinyağı komisyonu tarafından zeytin üretim bölgelerinden gelen izleme çalışmalarının değerlendirilmesiyle belirlenir."hükmü gereğince zeytinyağında yukarıda bahsedilen koşullara bağlı olarak gelişen değişimler için TEbliğ hükümlerinden farklı olarak, üretim sezonunda yaşanan sorunların çözümüne yönelik geçici düzenlemeler yapılabilmektedir.

 

Bakanlığımıza, 2017/2018 dönemi için zeytinyağlarının değerlerinin Tebliğ değerlerinden sapma göstermesi nedeniyle Tebliğde yer alan özel hükmün uygulanması yönünde talepler iletilmiştir. Buna istinaden yukarıda bahsedilen hüküm çerçevesinde Zeytinyağı Komisyonu, 18/042018 tarihinde bir toplantı yapmış ve toplantıda zeytin üretim bölgelerinden gelen izleme sonuçları değerlendirilmiştir. Bu kapsamda; 2017/2018 döneminde üretilen rafine ve riviera zeytinyağları için "delta-7-stigmastenol değerinin en fazla %0,8" olarak uygulanmasına, diğer tüm parametrelerin TGK-Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği'nde yer alan değerlere uygun olmasına karar verilmiştir. TGK - Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği gereğince üretim tarihinin yazılmasının zorunlu olmaması nedeniyle bu değer, tavsiye edilen tüketim tarihi 31/12/2020'ye kadar olan ürünler için uygulanacaktır.

 

Üyelerimize duyurulur.

TGK - ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ (ÖZEL HÜKÜM UYGULAMA TALİMATI)

Ödemiş Ticaret Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam